Whitman klyver IT-jätten för att klara konkurrensen

APTFilter CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic TrendMicroNews VulnerabilitiesAll VulnerabilitiesHardware
Meg Whitman blir vd för nybildade HP Enterprise efter att hon klyvt gamla Hewlett-Packard i två.

Meg Whitman blir vd för nybildade HP Enterprise efter att hon klyvt gamla Hewlett-Packard i två. Foto: Richard Drew / TT / NTB Scanpix

NEW YORK. Fram till helgen fanns ett Hewlett-Packard: en bjässe inom datorhårdvara som servrar, skrivare, nätverk, affärssystem och mjukvara med en omsättning på 110 miljarder dollar, ett av USA:s största företag.

Sedan i söndags finns två – det ”gamla” HP, kallat HP Inc, och den nya HP Enterprise som Whitman själv blir vd för samtidigt som hon även tar ordförandeskapet i det gamla Hewlett-Packard. Båda bolagen behåller sitt säte i Palo Alto, Kalifornien.

På måndagen var Whitman på plats vid New York-börsen på södra Manhattan för att sparka igång handeln i det nya HP Enterprise, handlad under börstickern HPE, där Whitman bedömer att tillväxten framöver finns.

Strax efteråt mötte hon journalister vid en presskonferens.

– Det är ett vågat drag som vi har gjort att sära på HP och skapa de här två företagen istället, säger Meg Whitman.

Det nya Hewlett-Packard Enterprise blir ett tjänsteföretag som säljer allt som har med servrar, it-säkerhet, infrastruktur, affärssystem, nät- och molntjänster att göra. Det vill säga allt utom tillverkning av persondatorer, skrivare och andra konsumentvaror, som lämnas kvar i HP Inc.

Whitman räknar med att Hewlett-Packard Enterprise på sikt når en tillväxt på 4-5 procent. Särskilt it-säkerhet bedömer hon som ett av det nya bolagets viktigaste affärsområden. Hon får samtidigt kritik av analytiker för att HP så sent som i oktober sålde dotterbolaget Tipping Point, som sysslande just med it-säkerhet och skydd mot hackerattacker, till Trend Micro för 300 miljoner dollar.

Whitman drar en anekdot från sitt tidigare jobb som vd på auktionssajten Ebay för att illustrera de nya it-säkerhetshoten.

– På Ebay under sent 1990-tal var vi rädda för att en tonåring skulle hacka sig in i våra system bara på kul. Nu har vi istället avancerad statssponsrad cyberterrorism, vare sig det kommer från Ryssland eller Kina eller någon annanstans, med oerhörda resurser som är väldigt svår att skydda sig mot.

Klyvningen av HP görs efter en lång period av missöden och felbeslut av tidigare verkställande direktörer. Under 60 år fram till 1990-talet leddes HP av dess grundare, alternativt av internt rekryterade ingenjörer med stor kunskap om datorbranschen.

Men mellan 1999 och 2006 hette HP:s vd Carly Fiorina, som nu är republikansk presidentkandidat inför nästa års val. Fiorina köpte bland annan pc-tillverkaren Compaq 2002 för 24 miljarder dollar, en affär som blev ett fiasko även om HP samtidigt också var under press efter it-bubblans kollaps i mars 2000.

Därefter kom Mark Hurd, som kapade kraftfullt i HP:s kostnader och gillades av Wall Street, men som tvingades avgå i kölvattnet av en utredning om sextrakasserier. Den efterföljande vd:n, Leo Apotheker, hade gjort sitt efter bara elva månader på HP. Men under den tiden hann han bland annat köpa brittiska mjukvaruföretaget Autonomy för drygt 11 miljarder dollar, som av New York Times dubbades till ”den sämsta företagsaffären någonsin” sedan HP tvingats skriva av 8,8 miljarder av affären.

Och enligt Meg Whitman var HP i mycket dåligt skick när hon själv tog över 2011.

– Hewlett-Packard stod inför stora utmaningar. Många chefer hade kommit och gått, intäkterna var på väg ned och vinsterna urholkades. Det hade underinvesterats i forskning och utveckling under flera år, kostnaderna var för höga, det var problem i styrelsen. Och köpet av Autonomy hade sänkt förtroende för bolaget på marknaden, säger Whitman.

Trots att det gamla HP nu är delat i två delar så förblir de separerade företagen två at USA:s största it- och teknikjättar. Det nya HP Enterprise får en omsättning på 53 miljarder dollar och 252 000 anställda. Den ”gamla” skrivar- och pc-tillverkande HP Inc omsätter aningen mer men behåller enbart runt 50 000 anställda ut den tidigare gemensamma personalpotten.

Klyvningen, och behovet av den, säger en hel del om förändringen på marknaden för informationsteknologi, där hårdvara minskat i värde medan säkerhetslösningar och molntjänster istället snabbt blir alltmer affärskritiskt. Vissa analytiker menar att det snarast var en överlevnadsfråga för HP att göra sig av med servrar och printers för att ha en chans mot i många fall piggare konkurrenter inom inte minst molntjänster för företagsmarknaden, som Google, Microsoft och Amazon.

Meg Whitman konstaterar själv:

– Våra kunder är inte längre intresserade av att ha den absolut snabbaste servern, det är inte lika viktigt längre. De är intresserade av att snabbt kunna gå från affärsidé till att skapa värde. Möjligheten att gå från en idé till att starta ett företag har aldrig varit så stora som nu.

På New York-börsen det nynoterade bolaget emot med en gäspning och aktien backade 1,5 procent. HP Inc, det gamla Hewlett-Packard som behåller sin gamla börsförkortning HPQ, rusade däremot 13 procent. Marknaden värderar därmed de båda HP-bolagen ungefär lika med runt 26-27 miljarder dollar vardera. (Som jämförelse har Apple ett börsvärde på 666 miljarder dollar.)

Läs även

Uppåt 30 000 jobb bort hos HP

Näringsliv 2015-09-16 01.00

Meg Whitman rikaste kvinnan i tekniksektorn

Näringsliv 2015-04-20 13.06

http://www.svd.se/whitman-klyver-it-jatten-for-att-klara-konkurrensen