Un fost ofițer SRI a lansat ALERTA NAŢIONALĂ: „Nu avem cum să ne protejăm” Orice român este VIZAT DE UN DUŞMAN TERIBIL

CERT-LatestNews Security News ThreatsCybercrime ThreatsStrategic
Un fost ofițer SRI a lansat alerta naţională: „Nu avem cum să ne protejăm.” Orice român este vizat de un duşman teribil.

Gabriel Mazilu, fostul director adjunct al Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), a explicat în cadrul unui curs intensiv, organizat sâmbătă, la Constanța, că șansele de apărare a unei persoane fizice în fața unui atac cibernetic sunt foarte reduse, ba chiar a precizat că „nu avem cum să ne protejăm”!

„Ne gândim la calculatoare, cum să le protejăm, cu antiviruși. În schimb, avem telefoanele, pe care avem clienți de Facebook, Gmail, pe care nu le protejăm și nici nu prea avem cum. Acestea sunt cele mai atacate. Atacând telefonul, slab protejat, intră în serviciile de socializare, apoi, prin ele, în calculatoare. Nu vreau să demoralizez, dar, sincer să fiu, nu prea avem nici o șansă să ne apărăm… decât împotriva unor atacatori mai amatori”, a mai spus Gabriel Mazilu, citat de Tomis News.

Mazilu a mai vorbit despre cryptoLocker, un virus agresiv, din familia: RansomWare. „RamsonWare este unul dintre cele mai facile amenințări de contracarat. Îți criptează toate fișierele din calculator într-un standard imposibil de depistat. În momentul în care ți-a criptat fișierele, nu mai ai ce să faci. Directorul FBI a spus că în momentul în care unei persoane îi sunt criptate fișierele și li se cere răscumpărare îi recomandă, neoficial, să plătească răscumpărarea, pentru că e mai simplu, dacă nu are altă modalitate”.

Specialistul spune însă că există o măsura de prevenire, simplă, atât de banală. “Zilele trecute, un spital din România a avut această nefericire, să aibă toate fișierele criptate și nu aveau backup pe suport extern, de maxim 250 lei. (…). Tot timpul e necesar backup pe suport extern”, conchide specialistul.

Alte articole din categoria: Fapt divers

libertatea.ro
infoactual.ro
fanatik.ro

http://www.evz.ro/un-fost-ofiter-sri-a-lansat-alerta-nationala.html

Tagged