Uitgelekt NSA-document: ‘Rusland was betrokken bij hack Amerikaanse presidentsverkiezingen’

CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic

Het bedrijf dat de software heeft ontwikkeld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is kort voor de verkiezingen aangevallen door de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Dit blijkt uit een document van de NSA dat is uitgelekt.

De National Security Agency (NSA)Het document is gepubliceerd door The Intercept. De NSA wil niet reageren op het uitlekken van het document, maar heeft The Intercept wel gevraagd bepaalde passages te schrappen. In gevallen waar publicatie van de gewraakte passages geen publiek doel dient heeft The Intercept hier gehoor aan gegeven.

Phishingcampagne

Het document beschrijft hoe Russische aanvallers in augustus 2016 een phishingmail heeft gestuurd naar medewerkers een bedrijf dat diensten voor elektronisch stemmen levert. Om welk bedrijf het precies gaat wordt in het midden gelaten. De phishingmail leek afkomstig te zijn van Google. Via de aanval zouden de inloggegevens van tenminste één medewerker zijn buitgemaakt.

Deze inloggegevens zijn misbruikt voor het uitvoeren van een tweede phishingaanval, die enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaatsvond. Ditmaal verstuurden de aanvallers een phishingmail naar 122 functionarissen die betrokken waren bij het stemregistratiesysteem. Ditmaal leek de e-mail afkomstig te zijn van het bedrijf dat de verkiezingssoftware heeft ontwikkeld. Deze e-mails bevatten een malafide Word-document, dat aanvallers na opening toegang gaf tot getroffen systemen.

Klokkenluider

Het uitgelekte document is gepubliceerd door de 25-jarige Reality Leigh Winner, die werkzaam was voor Pluribus International Corporation. Dit bedrijf levert beveiligingssystemen waarvan de NSA gebruik maakt. Via haar functie had Winner toegang tot geheime informatie van de NSA. De vrouw is inmiddels opgepakt. Julian Assange van Wikileaks spreekt van een vermeende klokkenluider en roept op tot steun voor Winner.

Opvallend is dat in het document ondubbelzinnig wordt aangegeven dat de GROe betrokken is geweest bij de aanval op het bedrijf achter de verkiezingssoftware die gebruikt is bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit staan lijnrecht op uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin, die elke betrokkenheid bij dit soort aanvallen ontkent. Overigens is niet duidelijk welke invloed de aanval uiteindelijk heeft gehad op de verkiezingsuitkomst.

http://infosecuritymagazine.nl/2017/06/06/uitgelekt-nsa-document-rusland-was-betrokken-bij-hack-amerikaanse-presidentsverkiezingen/

Tagged