Tietovuotajan tarinassa riittää vauhdikkaita käänteitä: Chelsea Manning vapautettiin seitsemän vankeusvuoden jälkeen

CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic

Wikileaksille salaiseksi luokiteltuja materiaaleja vuotaneen tiedusteluanalyytikon vankeusrangaistuksesta jäi suorittamatta 28 vuotta.

Ecuadorian suurlähetystön ulkopuolella joukko kannattajia osoittivat mieltään lokakuussa 2016.

Amer Ghazzal / AOP

Yhdysvaltain armeijan analyytikko, sotilas Bradley Manning latasi Yhdysvaltain armeijan palvelimilta sotilaspalveluksensa aikana tuhansia tiedostoja. Häntä vastaan nostettiin 22 syytettä, vakoilu mukaan lukien. Presidentti Barack Obama lievensi Manningin tuomiota kolmanneksi viimeisenä työpäivänään.

Mitä Manning teki?

29-vuotias vuotias Manning latasi yli 700 000 luottamuksellista sotilaallista ja diplomaattista dokumenttia Irakissa vuonna 2010. Yhdysvaltain historian suurimman tietovuodon edetessä Manningin kuulokkeissa soi Lady Gaga. Tietovuotajan toimintaa siivittivät ilmeisesti myös päättyneen ihmissuhteen aiheuttamat sydänsurut.

Manningia on luonnehdittu koulukiusatuksi intohimoiseksi tietokonenörtiksi. Hän ilmoittautui armeijaan tehtyään sekalaisia töitä.

Manning on sanonut tekonsa vaikuttimeksi isänmaan rakkauden ja velvollisuudentunnon.

Bradley Manningia saatetaan ulos oikeussalista.

Bradley Manningia saatettiin ulos oikeussalista George G. Meaden sotilastukikohdassa Marylandissa sen jälkeen kun hänet oli tuomittu 35 vuoden vankeuteen elokuussa 2013.Shawn Thew / EPA

Wikileaksin julkaisemassa aineistossa oli mukana videoita ja kirjallisia dokumentteja. Ne sisälsivät todisteita muun muassa siviilien surmista Afganistanissa ja Irakissa sekä Yhdysvaltain yrityksistä salata keskustiedustelupalvelu CIA:n kidutusohjelma. Useita suurlähettiläitä erotettiin virastaan vuotojen seurauksena. Tietomurto kertoi myös tietojärjestelmien haavoitttuudesta.

Miten Manning toimitti tiedostot?

Sotamies Manning latasi tietoja kameran muistitikulle Hammerin tukikohdassa Bagdadin ulkopuolella ja kuljetti ne Yhdysvaltoihin suosikkinsa Lady Gagan cd-kotelossa. Hän siirsi dokumentteja Wikileaksin haltuun lomaillessaan tätinsä luona Potomacissa. Hän käytti tiedostojen siirtoon Barnes & Noble-kirjakaupan kahvilaa Marylandissa.

TIME-l (siirryt toiseen palveluun)ehti kertoo, että kahvila sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä murron kohteesta, Yhdysvaltain puolustusministeriöstä.

Manning vangittiin Irakissa vuonna 2010. Hänet kuljetettiin ensin Yhdysvaltain sotilastukikohtaan Kuwaitissa ja sitten Quanticoon Virginiassa. Sieltä hänet siirrettiin vuonna 2011 vajaan vuoden eristyssellissä olon jälkeen Kansasiin.

Oikeudenkäynti alkoi vuonna 2013. Vakavin syyte, vihollisen avustaminen hylättiin. Hän myönsi toimintansa olleen laitonta.

Bradley Manning naisena

Manningin puolustus esitti oikeudessa valokuvan, jossa Manning esiintyy naiseksi pukeutuneena.AP Graphics Bank

Miten vankeusaika vaikutti Manningiin?

Vankeusaika on koetellut Manningia. Hänen kerrotaan yrittäneen kahdesti vankeudessa itsemurhaa ja olleen jonkin aikaa syömälakossa. Bradley Manningille tehtiin vankeusaikana sukupuolenkorjausleikkaus. Hän vaihtoi prosessin yhteydessä myös nimensä Bradleysta Chelseaksi. Hänen vapauttamistaan vaadittiiin kansalaiskampanjoinnilla, sillä Manningin kerrotaan kärsineen oleskelustaan miesvankilassa.

Mikä merkitys  Manningin vapauttamisella on?

Venäjällä maanpaossa oleskeleva toinen tietovuotaja Edward Snowden luonnehti Manningia the Guardian (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, “kansalaiseksi, joka seuraukset tietäen rikkoi turvallisen hiljaisuuden pelastaakseen ihmishenkiä”.

Manningista on tullut Yhdysvalloissa sananvapauden ja sukupuolivähemmistöjen puolestapuhuja. Presidentti Donald Trump on arvostellut Manningin vapauttamista twitterissä. Korkean tason kritiikki ei tulevaa kestojulkkista ja todennäköistä elämäkertakirjailijaa ainakaan ensimmäisinä vapaudenpäivinä hetkauta.

Tänään Chelsea Manning on kävellyt vapauteen Fort Leavenworthin sotilasvankilasta Kansasissa. Hän aikoo viettää aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa ja aivan ensiksi – mennä uimaan.

Ensimmäisessä vankilasta pääsyn jälkeen lähetetyssä twiitissä on kuva Manningin tennareista tekstillä ” Ensi askeleet vapaudessa”.

Lähteet: AP, American Civil Liberties Union

Lähteet: AP, American Civil Liberties Union

http://yle.fi/uutiset/3-9617679?origin=rss

Tagged