Satoja Macronin kampanjan asiakirjoja vuodettiin julkisuuteen

APTFilter CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic

Tutkija epäilee tietovuodosta Venäjää.

hakkerointi

Emmanuel Macron profiilikuvassa vihreällä taustalla.

Emmanuel Macron. Etienne Laurent / EPA

Ranskan presidenttiehdokkaan Emmanuel Macronin kampanjan sisäisiä asiakirjoja, sähköposteja ja kirjanpitoa on vuodettu nettiin.

Kampanjan mukaan vuodettujen asiakirjojen lisäksi sosiaaliseen mediaan oli lisätty valedokumentteja, joilla pyrittiin lisäämään epäselvyyttä ja disinformaatiota.

Materiaali vuodettiin perjantaina muutamia tunteja ennen vaalikampanjoinnin päättymistä. Noin yhdeksän gigatavun verran materiaalia julkaistiin sivustolla, jonne tiedostoja voi jakaa nimettömänä.

Macronin kampanja kertoo, että laaja tietomurto tehtiin muutama viikko sitten. Sen mukaan hakkerointi kohdistui useiden ihmisten henkilökohtaisiin ja työsähköposteihin.

Kampanjan mukaan vuodetut asiakirjat liittyvät normaaliin vaalikampanjointiin ja ovat kaikki laillisia.

Oliko Venäjä tietovuodon takana?

Macronin kampanja kertoi jo viime kuussa joutuneensa hakkerointiyritysten kohteeksi. Silloin se syytti hakkeroinnista Venäjää.

New Yorkissa toimivan kybertiedusteluyritys Flashpointin tutkimusjohtaja Vitali Kremez epäili Venäjän olevan myös tämän tietovuodon takana. Flashpointin tutkimusten mukaan tietovuodon takana oli APT 28 -niminen hakkeriryhmä, jolla on yhteyksiä Venäjän sotilastiedustelun keskuselimeen GRU:hun.

– Jos paljastuu, että Moskova on tämän takana, osoittaa se Venäjän toiminnan kiihtyneen sitten USA:n presidentinvaalien. Venäjä näyttää siirtyvän pelkästä vakoilusta kohti yhä suorempaa vaalitulokseen vaikuttamista, Kremez sanoo.

Lähteet: AFP, Reuters, STT

http://yle.fi/uutiset/3-9598568?origin=rss

Tagged