Reality, 25, misstänks ha läckt NSA-rapport

CERT-LatestNews Security News ThreatsCybercrime ThreatsStrategic

En kvinnlig anställd på ett stort amerikanskt säkerhetsföretag anklagas för att att ha läckt säkerhetsklassad information från amerikanska underrättelsetjänsten NSA till en nyhetssajt.

Reality Leigh Winner, 25, har erkänt att hon medvetet läckt dokumentet och riskerar nu upp till tio års fängelse.

– Att offentliggöra hemligstämplat material är ett hot mot vårt lands säkerhet och underminerar förtroendet för den amerikanska regeringen, säger USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein till CNN. 

Det var under måndagen som det amerikanska justitiedepartementet meddelade att formella anklagelser riktas mot Reality Leigh Winner. 25-åringen är anställd vid det amerikanska säkerhetsföretaget Pluribus International Corporation och har haft tillgång till  högt säkerhetsklassad information – information som nu misstänks ha läckt till nyhetssajten The Intercept. Enligt källor till CNN så ska de läckta uppgifterna, ett dokument från USA:s säkerhetstjänst NSA, ha legat till grund för en artikel som publicerades på sajten under måndagen.

Det ska röra sig om uppgifter om en cyberattack genomförd av den ryska militärens underrättelsetjänst bara dagar innan det amerikanska valet 2016. Attacken ska ha riktats mot ett företag som tillverkar mjukvara som används vid rösträkning under val. Det är dock oklart om cyberattacken påverkade röstningen.

Reality Leigh Winner erkänner att hon läckt informationen

Tjänstemän vid den amerikanska underrättelsetjänsten bekräftar att det rör sig om ett äkta NSA-dokument.

När Reality Leigh Winner konfronterades med anklagelserna så erkände hon att hon läckt informationen. Hon greps i sitt hem den 3 juni. Den utredningen som nu pågår har visat att 25-åringen var en av sex personer som skrev ut det aktuella dokumentet men den enda som senare hade mejlkontakt med nyhetssajten The Intercept.

The Intercepts kommunikationschef, Vivian Siu, hävdar dock att dokumentet skickades till dem anonymt.

– Som vi skrev i artikeln, så skickades NSA-dokumentet till oss anonymt. The Intercept har ingen information om vem källan är, säger Vivian Siu enligt CNN. 

Rosenstein: “Ett hot mot vårt lands säkerhet”

Reality Leigh Winner riskerar nu att dömas till upp emot tio års fängelse om hon fälls. Ett längre förhör kommer att hållas med henne under torsdagen. Domaren kommer då att besluta om 25-åringen ska släppas mot borgen eller stanna kvar i häktet.

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein kallar Reality Leigh Winners agerande för “ett hot mot vårt lands säkerhet”Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

–  Att offentliggöra hemligstämplat material är ett hot mot vårt lands säkerhet och underminerar förtroendet för den amerikanska regeringen, säger USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein till CNN.  

http://www.expressen.se/nyheter/reality-25-misstanks-ha-lackt-topphemlig-rapport/

Tagged