MPC virus

CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic

Trebate li ukloniti virus MPC (More Powerful Cleaner)?

Virus MPC je pojam koji opisuje nekoliko potencijalno nepoželjnih programa (potentially unwanted program, PUP) koji su međusobno povezani. Neki od tih programa mogu se zajedno instalirati na računalo te početi s implementiranjem za korisnika neugodnih aktivnosti. Preuzimanje kontrole od strane virusa MPC može se dogoditi bez ikakvog znanja korisnika, ali, iznenađujuće, na potpuno legalan način. Korisnicima koji se suoče s ovim problemom savjetujemo da bez oklijevanja uklone datoteke povezane s ovim programom jer će im one veoma teško biti korisne. Stručnjaci za sigurnost na internetu sugeriraju brisanje ovakvih sumnjivih programa uz pomoć alata za uklanjanje spyware/malware programa jer takve aplikacije mogu odmah detektirati i ukloniti sve potencijalno opasne programe (PUP) i kritične aplikacije. Prema našem mišljenju, Reimage je najbolji program za uklanjanje MPC-a. 

Različite verzije ovog sumnjivog programa:

MPC Cleaner. Ovo je glavni program koji uzrokuje većinu problema korisniku računala. Navodno se distribuira s aplikacijom MPC AdCleaner i, uz ostale probleme kojima je uzrok, mijenja početnu stranicu koju je odabrao korisnik u search.mpc.am. Na službenoj stranici ovog programa on se prezentira kao “najbrži i najlakši program za čišćenje PC-ja”, a mi bismo još dodali da “program nije vrijedan vašeg povjerenja”. Čini se da ovaj PC Optimizer prikazuje krivotvorene rezultate skeniranja, nudi mnoga lažna upozorenja i pokušava uvjeriti korisnika da njegovo računalo treba biti odmah popravljeno. Cilj ovog programa je nagovoriti korisnika na kupnju pune verzije ovog gotovo beskorisnog softwarea; dakle, vjerujemo da ovaj program zaslužuje samo uklanjanje iz sistema bez odgađanja.

MPC AdCleaner. Kompatibilan je s većinom web preglednika, uključujući Chrome, Firefox, Operu i Internet Explorer. Iako obećava unapređenje iskustva tijekom surfanja internetom blokiranjem nametljivih reklama, čini se da ovaj program teško može izvršiti taj zadatak. Instaliran zajedno s MPC Cleanerom, ovaj sumnjivi sistemski alat ubacuje datoteke u sistem računala i počinje pratiti korisnika koji surfa internetom dodavanjem kolačića (cookies) za praćenje svakom od web preglednika. Informacije koje se tako prikupljaju mogu se iskoristiti u marketinške svrhe, mogu se podijeliti s trećim stranama i mogu biti iskorištene za kreiranje ciljanih oglasa. Ako ne želite otkriti informacije kao što su pojmovi koje pretražujete, IP adresa i slično, morate ukloniti MPC AdCleaner sa svojeg PC-ja.

Search.mpc.am. Ovo je računalna infekcija koja spada u grupu otimača preglednika. Iako se ne može opisati kao maliciozna, aktivnost ove aplikacije definitivno je naporna. Čini se da ovaj otimač preusmjerava korisnika na Search.mpc.am svaki put prilikom pokretanja web preglednika i sugerira korištenje ov sumnjive tražilice. Kad  smo testirali ovu tražilicu, primijetili smo da ona prikazuje znatnu količinu sponzoriranih rezultata pretrage koji sprečavaju korisnika da brzo dođe do relevantnih informacija. Svaka stranica s rezultatima počinje s nekoliko rezultata koji su označeni kao “Ads” (“Reklame”) i vode korisnika na razne druge stranice. Nažalost, neke od tih stranica mogu biti opasne, pa zbog toga stručnjaci za sigurnost i zaštitu savjetuju korisnicima izbjegavanje ove tražilice ili klikanje na rezultate pretraga koje nudi. Bilo bi najbolje kad biste uklonili ovaj URL iz postavki za početnu stranicu vašeg preglednika. Preporučujemo vam da razmislite o korištenju neke druge tražilice.

MPC virus claims that it can clean the computerKako ovaj program može preuzeti kontrolu nad vašim PC-jem?

Iskreno, moramo reći da je veoma lako instalirati potencijalno nepoželjan program, a da se to ni ne shvati. Ako niste preuzeli niti jedan od ovih MPC programa vlastitim izborom, postoji velika šansa da su oni ušli u vaše računalo uz neke besplatne programe. Iz tog razloga morate dobro razmisliti koje besplatne aplikacije ste nedavno instalirali na svoj PC. Uobičajeno je da svaki besplatni program nudi prijedlog za instalaciju jedne ili više opcionalnih aplikacija, pa morate pronaći te prijedloge i ukloniti odabir tih bonus programa da biste ih spriječili u ulasku u sistem vašeg računala. Da biste to učinili morate odabrati Napredne ili Prilagođene postavke za instalaciju. Molimo vas da se ne oslanjate na Standardne ili Zadane postavke jer će one samo sakriti ponude za instalaciju dodatnih programa. Ako odaberete te “tradicionalne” postavke za instalaciju, dodatni programi instalirat će se automatski, a vi nećete dobiti nikakvu notifikaciju o tome.

Načini za uklanjanje virusa MPC:

Dvije su glavne metode za uklanjanje virusa MPC iz vašeg računala. Ako ste napredan korisnik PC-ja, možete pokušati ručno uloviti i uništiti sve komponente ove sumnjive aplikacije. Ako smatrate da niste dovoljno napredni, ali i dalje želite sami obrisati ovaj virus, molimo vas da pratite upute za uklanjanje virusa MPC koje slijede nakon ovog članka. Najbolji izbor bilo bi automatsko uklanjanje ove aplikacije. Da biste to učinili, upotrijebite jednu od sljedećih aplikacija:

Možete ukloniti MPC automatski pomoću jednih od ovih programa: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus, Malwarebytes Anti Malware. Preporučamo korištenje ovih aplikacija jer one mogu lako obirsati potencijalno neželjene programe i viruse sa svim datotekama i unosima registra koji su povezani s njima.

Postoji mogućnost da smo povezani sa proizvodima koje preporučamo na ovoj stranici. Puno razotkrivanje nalazi se u Pravilima korištenja. Preuzimanjem bilo kojeg sadržaja danog od strane Anti-spyware softvera za uklanjanje Virus MPC slažete se sa našim pravila privatnosti i ugovor o korištenju.
Reimage se preporučuje za deinstalaciju Virus MPC. Besplatan skener omogućava vam da provjerite je li vaš PC zaražen ili nije. Ako morate ukloniti malware program, morate kupiti licenciranu verziju Reimage alata za uklanjanje malware programa.

Imajte na umu: Potrebna ručna pomoć znači da jedan ili svi uklanjači nisu bili u mogućnosti ukloniti parazite bez ručne intervencije, molimo Vas da pročitate instrukcije za ručno uklanjanje ispod.

Više informacija o ovom programu može se pronaći u kritici Reimage.

Mediji spominju Reimage
Mediji spominju Reimage
WindowsInternet ExplorerFirefoxGoogle ChromeSafari

Uklonite MPC iz Windows sistema

Obrišite sve programe koji pripadaju MPC softwareu – MPC Cleaner i MPC AdCleaner, a nakon toga očistite sve svoje preglednike brisanjem sumnjivih ekstenzija koje su povezane s ovim programom.

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs).Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite MPC i srodne programe
  Ovdje, potražite MPC ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'
 5. Uklonite MPC sa MPC prečaca
  Desni klik na prečac od Mozilla Firefox te odaberite Properties. Desni klik na ikonu preglednika te odaberite 'Properties'
 6. idite na Shortcut prozor te potražite polje Target. Obrišite zlonamjeran URL koji je povezan s Vašim virusom. Odaberite 'Shortcut' prozor te obrišite 'http://isearch.babylon.com...' i ostale sumnjive URL adrese

Ponovite korake dane iznas sa svim prečacima preglednika, uključujući Internet Explorer i Google Chrome. Budite sigurni da ste označili sve lokacije ovih prečaca, uključujući Radnu Površinu, Start Meni te traku zadataka.

WindowsInternet ExplorerFirefoxGoogle ChromeSafari

Uklonite MPC iz Internet Explorer (IE)

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite MPC te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje MPC. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

WindowsInternet ExplorerFirefoxGoogle ChromeSafari

Uklonite MPC iz Mozilla Firefox (FF)

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite MPC i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na meni (gornji desni kut), odaberite Options General.
 4. Ovdje, obrišite zlonamjeran URL te unesite željenu web stranicu ili kliknite Restore to default.
 5. Kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Kada ste u 'General' prozoru, obrišite zlonamjerne URL adrese iz sekcije 'Home Page' ili kliknite na gumb 'Restore to Default'. Kliknite 'OK' kako biste spremili promjene
 6. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 7. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje MPC. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

WindowsInternet ExplorerFirefoxGoogle ChromeSafari

Uklonite MPC iz Google Chrome

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite MPC te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Promijenite svoju početnu stranicu i zadanu tražilicu ukoliko ih je Vaš virus promijenio
  Kliknite na ikonu menija te odaberite Settings.
 4. Ovdje, potražite Open a specific page or set of pages pod opcijama On startup te kliknite na Set pages. Nakon klika na meni i 'Settings', odaberite 'Set pages'
 5. sada biste trebali vidjeti drugi prozor. Ovdje, obrišite zlonamjerne tražilice te unesite onu koju želite koristiti kao svoju početnu stranicu. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 6. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 7. Kada ste u Search Engines…, uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 8. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 9. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 10. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje MPC. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

WindowsInternet ExplorerFirefoxGoogle ChromeSafari

Uklonite MPC iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite MPC ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Otvorite svoj Safari web preglednik te kliknite na Safari u sekciji meni. Ovdje, odaberite Preferences kako je prikazano prije i odaberite General.
 4. Ovdje, pogledajte polje Homepage. Ukoliko je bilo promijenjeno od strane MPC, uklonite neželjenu poveznicu te unesite onu koju želite koristiti za pretraživanje. Nemojte zaboraviti unijeti “http://” prije unosa adrese stranice. Kada ste u 'General', obrišite zlonamjeran URL i unesite željeno ime domene
 5. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari…. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 6. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja MPC. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite MPC tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: Reimage, Plumbytes Anti-MalwareWebroot SecureAnywhere AntiVirus ili Malwarebytes Anti Malware.

Olivia Morelli

Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Ovaj unoj je objavljen 2016-09-15 u 11:07 i spremljen je pod Sustavski alati, Virusi.

http://virusi.hr/virus-mpc/

Tagged