Katsoimme Supon kanssa Jason Bournen: Faktaa vai fiktiota, eli miten tarkkaan liikkeitäsi voidaankaan seurata?

CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic

Agenttijännäri Jason Bourne sisältää kohtauksia, joissa tiedustelupalvelu mm. pystyy hetkessä jäljittämään etsimänsä henkilön mistä tahansa maailman kolkasta. Kuinka pitkälle kyse on olemassa olevasta tekniikasta, kuinka pitkälle käsikirjoittajan kynästä? Kysyimme asiaa kotimaiselta tiedustelupalvelulta. Varo juonipaljastuksia!

Stilli Jason Bourne -elokuvasta.

Universal Pictures

Supon mukaan faktaa

Tietomurto keskustiedustelupalvelu CIA:n koneeseen käyttäen muistitikulla olevaa ohjelmaa. Faktaa vai fiktiota?

Supo: Laitteella lienee mahdollista päästä suoraan selaamaan järjestelmän sisältöä.

Tietomurron tehnyt tietokone Reykjavikissa jäljitetään Yhdysvalloista. Mahdollista vai ei?

Supo: Jos kiinteästi johonkin maantieteelliseen osoitteeseen sijoitetun palvelimen osoite on saatavissa, sijaintipaikan jäljittäminenkin on mahdollista. Tuskin kuitenkaan reaaliaikaisesti.

Asentamalla haittaohjelma muistitikkuun, pystytään jäljittämään missä henkilö liikkuu?

Supo: Mahdollista. Tikun haittaohjelma saa tietokoneen lähettämään viestin/hälytyksen ennalta ohjelmoituun osoitteeseen tai järjestelmään. Samalla voidaan mahdollisesti jäljittää yhteyden reitti.

Matt Damon

Universal Pictures

Tiedustelupalvelujen agentit pystyvät välittämään liikkuva videokuvaa suoraan johtokeskukseen?

Supo: Faktaa. Vaatii tosin hyvät laitteet ja erittäin nopeat tietoliikenneyhteydet, mikä etenkään ulkomaille ei toteutuisi elokuvassa esitetyllä nopeudella. Mobiili- ja somesovellusten avulla on nykyään mahdollista levittää laadukasta live-kuvaa.

Tiedustelupalvelulla on pääsy satelliitteihin?

Supo: Viranomaiset käyttävät satelliitteja maataloudesta sotilaskäyttöön. Myös tiedusteluviranomaiset pystyvät ohjaamaan toimintaansa varten rakennettuja satelliitteja.

Satelliitit kykenevät nykyisin tunnistamaan hyvinkin pieniä yksityiskohtia

Suojelupoliisi

Periaatteessa mahdollista

Tiedustelupalvelu pystyy murtautumaan sähköverkkojärjestelmiin, ja katkaisemaan sähköt. Faktaa vai fiktiota?

Supo: Faktaa sikäli, että sähköverkkoja voidaan hallita etäyhteydellä. Fiktiota siltä osin, että tällaiset tietoverkot on kuitenkin suojattuja, ja niihin tunkeutuminen edellyttäisi resursseja, joihin kenelläkään ei ole varaa.

Lentokentän järjestelmistä pystytään skannamaan matkustajien kuvat ja selvittämään missä kukakin liikkuu?

Supo: Todennäköisesti lähes täysin fiktiota. Kameravalvonnan järjestelmissä ei välttämättä ole tietoverkkoyhteyksiä, joihin voisi tunkeutua. Jos olisikin, reaaliaikaisesti kuitenkin mahdotonta. Tunnistus edellyttäisi erittäin tehokkaita tietokoneita.

Satelliitit mahdollistavat henkiöiden löytämisen missä päin tahansa maailmaa?

Supo: Faktaa on se, että satellliitit kykenevät nykyisin tunnistamaan hyvinkin pieniä yksityiskohtia. Ihmisen tunnistaminen ja seuraaminen edellyttäisi kuitenkin sellaista tietokoneiden laskentatehoa ja satelliitin ohjaamisen signaalinopeutta, jota ei ole käytettävissä.

Someen lähettävät esim. twiittaajat voidaan nopeasti jäljittää ja tunnistaa ja niiden tietojen pohjalta tehdä analyysia?

Supo: Fiktiota reaaliajassa. Faktaa siltä osin, että kenen tahansa saatavilla on monipuolisia ja syväluotaavia työkaluja.

Supon Portaankorva elokuvissa.

Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva katsoi agenttijännäri Jason Bournen.Risto Mattila / Yle

Valtio voi hyödyntää yksittäisen kaupallisen toimijan sovelluksia painostamalla ja kiristämällä tätä salaiseen yhteistyöhön, jossa yksittäisen ihmisen yksityisyydensuoja voi rikkoutua?

Supo: Painostamisesta ja kiristämisestä emme tiedä. Jos laki sallii, sopimukset mahdollisia.

Tiedustelupalvelu voi päästä käsiksi rajaviranomaisten ja tullin järjestelmiin?

Supo: Voi olla, tällöin kyse viranomaisten välisestä turvallisuusyhteistöstä.

Nämä todennäköisesti fiktiota

On mahdollista murtautua valvontakamerajärjestelmiin, ja selvittää niistä, missä henkilö liikkuu?

Supo: Todennäköisesti ei.

Tiedustelupalvelu voi päästä toisen maan viranomaisjärjestelmiin, ja päästä perille näiden suunnitelmista?

Supo: Valtiot suojaavat suvereniteettiaan mm. suojaamalla viranomaisjärjestelmänsä mahdollisimman hyvin. Tällaista lupaa ei yksikään valtio toiselle antaisi. Tulkittaisiin todennäköisesti vakoiluksi.

Tietokoneen tiedostot voi tuhota puhelimen avulla?

Supo: Oletettavasti ajatus oli se, että puhelimeen luotiin tietoliikenneyhteys, saatiin puhelin ottamaan yhteys tietokoneeseen ja sitä kautta tietokoneen hallinta etäkäyttäjälle. Tällainen tietomurto edellyttäisi puhelimen ja tietokoneen hallintaa haittaohjelman avulla. Ei mahdollista tuossa ajassa, haittaohjelmat vaativat asentumisaikansa.

Mikä tahansa puhelin missä tahansa maailmassa voidaan paikantaa ja siihen voidaan ottaa yhteys?

Supo: Ennen paikannusta pitäisi tietää joko puhelinnumero, SIM-kortin koodi (IMSI) tai puhelimen tunnistekoodi (IMEI). Paikannus tapahtuisi käyttämällä kyseisen valtion alueella toimivan operaattorin tukiasemaverkkoa. Ei liene mahdollista elokuvan aikaraameissa.

Jason Bourne on Meduusa-leffasarjan viides osa.

http://yle.fi/uutiset/katsoimme_supon_kanssa_jason_bournen_faktaa_vai_fiktiota_eli_miten_tarkkaan_liikkeitasi_voidaankaan_seurata/9130643?origin=rss

Tagged