EROUL care a împiedicat accidental RĂSPÂNDIREA virusului WANNACRY

CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic
Un analist IT în vârstă de 22 de ani, cunoscut sub numele de MalwareTech, a devenit un erou pe internet pentru eforturile pe care le-a făcut pentru a opri pagubele făcute de software-ul spam WannaCry.

MalwareTech, care se află în Marea Britanie, nu și-a dezvăluit nici identitatea, nici genul, când a stat de vorbă cu jurnaliștii de la CNN.

MalwareTech a publicat o postare pe blog, sâmbătă, în care dădea detalii despre modul în care a reușit să oprească răspândirea atacului cibernetic care a avut loc la nivel global, afectând 200.000 de computere din 150 de țări.

Hackerii neidentificați au preluat controlul asupra computerelor din toată lumea și cereau proprietarilor să plătească diverse sume de bani pentru a primi iar acces la documente. Hackerii se pare că au furat, în aprilie, un instrument online care aparținea agenției de spionaj a americanilor, NSA

MalwareTech a găsit un nume de domeniu neînregistrat în acest software pirat și l-a cumpărat pentru 10.69 de dolari. Apoi a transmis domeniul către un server care colectează și analizează traficul dăunător (malware). Hackerii nu și-au dat seama că domeniul (o alăturare de litere) era de fapt o parolă prin care se distrugea legătura pe care o făceau și controlul pe care îl aveau asupra computerelor, scrie CNN.

Deși analistul este lăudat online că a ajutat la prevenirea răspândirii și mai mult a problemelor, MalwareTech nu se consideră un erou. „Nu cred că ceea ce am făcut este esențial”, a spus el, într-un email. „Până acum mi-au mulțumit diverși oameni, ceea ce este de apreciat, dar nu am primit vreo ofertă de muncă, dar e bine, pentru că sunt mulțumit aici unde sunt”, a spus el.

Harta atacului cibernetic, cu țările afectate (Sursa: BBC)

Ideea pe care a avut-o MalwareTech a stopat doar o versiune a virusului WannaCry , dar există mai multe versiuni, care nu contactează un anumit domeniu și se pot răspândi, așa că este posibil ca în continuare computerele să se infecteze. Computerele care au sisteme Windows updatate la zi sunt ferite de contactarea acestui virus.

Alte articole din categoria: Internaţional

libertatea.ro
infoactual.ro
fanatik.ro

http://www.evz.ro/eroul-impiedicat-wannacry.html

Tagged