Emmanuel Macron kan få en unik styrkeposition

APTFilter CERT-LatestNews Malware Security News SocialEngineering ThreatsActivists ThreatsCybercrime ThreatsEconomic ThreatsStrategic VulnerabilitiesAll VulnerabilitiesHardware

PARIS. Under eftermiddagen låg valdeltagandet på låg nivå i Frankrike. 

Det kan hjälpa den sittande statschefen Emmanuel Macron att bli en president av Guds nåde. En fransk president bestämmer över liv och död för landets fiender.

De flesta opinionsinstitut i Frankrike menar att ett högt valskolk främst blir kännbart för extrempartierna på yttersta höger- och vänsterkanten. Mittenpartier som president Macrons Republiken i rörelse, (LREM) har å sin sida lyckats mobilisera sina väljare. Åtminstone om man ska döma av de runda 30 000 medlemmar som partiet hävdar att det har fått sedan presidentvalet. Men också om man ser hur flitigt deras medlemmar har synts på Frankrikes torg och marknader. 

Parlamentsvalet går i två omgångar med final nästa söndag. Om den 39-årige Macron får en egen majoritet av Nationalförsamlingens 577 säten – även utan stödpartiet MoDem så kommer han att ha en unik styrkeposition. Den tänker Emmanuel Macron använda sig av personligen har han sagt redan under kampanjen. Redan den här veckan upprättar han en så kallad ”antiterrorist task force” i Presidentpalatset.

Macron-supportrar jublar.Foto: Christophe Petit Tesson / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ska samordna kampen mot IS

 Den nya kommandocentralen ska samordna kampen mot IS och andra terrorister och rapportera direkt under president Macron är det tänkt. Frankrike har ett halvt dussin olika säkerhetstjänster som under många år hade en ovana att ibland lägga ut bananskal för varandra. Men att Macron själv styr den gör också att han kommer att hållas personligen ansvarig för både segrar och misslyckanden. Det handlar också om den sämst dolda hemligheten i den franska republiken: les opérations homo. Homo för homicide, det vill säga mord. Det är en rätt som alla franska presidenter sedan Algerietkriget har förbehållit sig.

Enligt den grävande journalisten Vincent Nouzille som har skrivit boken Republikens mördare (Les Tueurs de la République) så är Emmanuel Macrons föregångare på presidentposten, Francois Hollande en av de som i modern tid har låtit landets hemliga agenter mörda flest personer. 

Man såg det under operation Serval i Malikriget. Då gav han extremt tuffa order. Det gällde att halshugga terroristnätverken. Flera riktade operationer genomfördes, förklarade Vincent Nouzille för France-Info. 

Föregångaren Jacques Chirac backade däremot vid flera tillfällen skriver Vincent Nouzille. Bland annat efter mordet på den afghanske krigsherren överste Masoud – en man som stod Frankrike nära. Han mördades den 10 september av ett kommando utsänd av Usama bin Ladin. Chirac ansåg då att fler hämndmord skulle förvärra situationen. Enligt Nouzille och andra journalister som har skrivit om opérations homo så finns det ett par oskrivna regler i genren statsmord. 

– Det får inte ske på fransk mark. 

– Det får inte rikta sig mot franska medborgare. 

Emmanuel Macron vinkar till sina supportrar.Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN

Franska specialstyrkor ska knacka dörr 

Den senare punkten är det dock mer osäkert om hur mycket den gäller i dag sedan ett stort antal franska medborgare har börjat kriga mot sitt hemland i IS tjänst. Enligt Wall Street Journal ska franska specialstyrkor knacka dörr i Irak, i och runt Mosul. De har med sig listor på ett trettiotal speciellt viktiga IS-medlemmar med franskt medborgarskap. När de lokaliserar någon av dem ger dem namn och plats till irakiska specialstyrkor. Vad som sedan händer med de franska IS-medborgarna är inte längre ett högprioriterat konsulärt ärende för franska UD… 

I egenskap av överbefälhavare har Emmanuel Macron också sagt att han vill upprätta ett nytt vapenslag, vid sidan av flottan, armén och flygvapnet: en cyberarmé. Frankrike är ett av de få länder i Nato som har en egen förmåga att inte bara skapa sköldar mot cyberattacker, men också offensiva virus. Men för att driva genom de här reformerna behöver först den nyvalde presidenten en stabil majoritet i Nationalförsamlingen. Något som han kan få med start i kväll och nästa söndag. 

LÄS MER: Här röstar Emmanuel Macron och han fru Brigitte

http://www.expressen.se/nyheter/valkskolket-gynnar-president-macron/

Tagged